Alberri

Revista ALBERRI 1
1988

ALBERRI 1Contingut:

El yacimiento superficial de Penella. Cocentaina (Alicante)
Autor: Eduardo Faus Terol

El yacimiento superficial de “Les Ronxes”: hallazgos auriñacienses al aire libre en la zona meridional del País Valenciano.
Autor: Eduardo Faus Terol

Incisivo humano hallado en Cova Fosca
Autor: Blas Cloquell Rodrigo

La tradició vinatera del Comtat
Autor: Francesc Jover Domínguez


En l’assemblea de socis del 3 de juliol de 1987, i per unanimitat, el CEC va decidir intentar traure a la llum una revista d’investigació, encara que no es va determinar la periodicitat.

Es tractava d’una necessitat motivada pels nombrosos treballs d’investigació sobre temes històrics, etnològics i arqueològics que veníem realitzant al llarg dels anys i que no tenien una divulgació adequada, ja que solament comptàvem per a publicar-los amb les revistes de festes de caràcter local, on els articles estaven sempre limitats a poc més de tres o quatre pàgines. En definitiva, el que volíem era difondre al màxim, i de la forma més completa possible, tots els treballs del CEC i de qualsevol investigador de la comarca.

Anomenàrem la revista Alberri, nom d'una partida rural de Cocentaina amb clara referència a la toponímia àrab, tant abundant a la nostra comarca, i com un clar homenatge als musulmans, fundadors de Cocentaina, decidírem que en la portada la forma Alberri apareguera escrita també amb grafia àrab.

Finalment, es va constituir el consell de redacció, estava integrat per Eduard Faus, Ximo Navarro i Francesc Jover.

Així fou com l’any següent, concretament el 10 de novembre de 1988, i davant d’una cinquantena de persones férem la presentació pública del número 1 de la revista Alberri. Quaderns d’investigació del Centre d’Estudis Contestans, amb el patrocini de l’Ajuntament de Cocentaina i una col·laboració de la Caja de Ahorros Provincial de Alicante. El lloc elegit per a l’esdeveniment fou la Sala d’Ambaixadors del Palau Comtal de Cocentaina. Va estar presidit per l’alcalde, José Juan Cortell, i fou presentat pel president del CEC, Pere Ferrer. Tot seguit, els autors dels articles inclosos a la revista explicaren els seus treballs, tancant l’acte l'alcalde, que va destacar la gran tasca que venia realitzant el CEC en temes de patrimoni i el fet que, malgrat ser una entitat amb pocs recursos econòmics, sabíem aprofitar-los i traure’ls un rendiment immillorable.
 

Revista ALBERRI 2
1989

ALBERRI 2Contingut:

Les Jovades (Cocentaina, Alacant), hàbitat del neolític final amb estructures excavades: sitges i fosses.
Autor: Josep Ll. Pascual i Benito

Piezas dentarias eneolíticas con modificaciones artificiales.
Autor: Blas Cloquell Rodrigo i María Aguilar Lloret

Enterramientos de l’Alberri: tasas de mortalidad.
Autor: Blas Cloquell Rodrigo i María Aguilar Lloret

Aproximación fitosociològica al rodal de tejos de Agres.

Autor: Inmaculada Insa Pérez i Sari Vidal Nada


Poc més d’un any després, el 20 d’abril de 1990, presentàvem el número 2 a la Sala d’Actes del Palau Comtal. L’acte fou presidit per l’alcalde de Cocentaina i va anar a càrrec de Mauro S. Hernández, aleshores professor de Prehistòria de la Universitat d’Alacant amb qui el CEC aleshores estava realitzant investigacions sobre l’art rupestre prehistòric en el Comtat i altres comarques veïnes.

Semblava que el projecte anava per bon camí, ja que havíem aconseguit traure dos números de la revista i hi havia perspectives de consolidació.

Els patrocinadors van ser els mateixos del número 1 i fou imprés també als tallers de Gráficas Estilo, d’Alacant.
 

Revista ALBERRI 3
1990

Alberri 3Contingut:

Un bifaç parcial localitzat en superfície al “Barranquet de Beniaia” (La Marina Alta -Alacant-)
Autor: Eduard Faus Terol

Aportaciones al epipaleolítico del norte de la provincia de Alicante. Resumen de la tesis de licenciatura.
Autor: Elisa Mª Domenech Faus

Breves noticias sobre el plomo ibérico del Pixòcol (Balones, Alicante)
Autor: Domingo Fletxer i Luís Silgo Gauche

Imatges d’ahir i de hui.
Autor: Joan Richart Carbonell

El número 3 de la revista es va presentar el dia 23 de juliol de 1991 a la capella de sant Antoni Abad del Palau Comtal de Cocentaina. L’acte anà a càrrec dels autors dels articles que s’hi incloïen, els quals explicaren les parts més interessants dels seus treballs.

Per a l’edició d’aquest número teníem un nou patrocinador, l’Institut de Cultura Juan Gil-Albert de la Diputació Provincial d’Alacant que, a més a més, ens havia promés ajuda econòmica per a les futures revistes que publicara el CEC.

Aquesta vegada la impressió es va fer en Gràficas Agulló, empresa de Cocentaina amb la que s’ha continuat treballant.
 

Revista ALBERRI 4
1991

Alberri 4Contingut:

Notas sobre tecnologia lítica experimental. Puntas musterienses, limaces y raederas. Tipos, subtipos y técnicas de fabricación.
Autor: Eduardo Faus Terol

Tres nuevos yacimientos con pinturas esquemáticas en Alicante.

Autor: Mauro S. Hernández, Pere Ferrer Marset i Enrique Catalá Ferrer

Colección de útiles textiles del Centre d’Estudis Contestans.

Autor: José Antonio López Mira

L’eremitori rupestre d’Ares del Bosc.
Autor: Pere Ferrer Marset

Cocentaina durant el Trienni Liberal (1820-1823).
Autor: Enric H. Moltó i Blanes

Donació d’una almàssera al CEC per a la seua instal·lació al Museu Etnològic del Comtat.

L’acte de presentació del número 4 es va fer també a la capella de Sant Antoni Abad i va ser Mauro S. Hernández, catedràtic de Prehistòria de la Universitat d’Alacant, amic i col·laborador del CEC en nombrosos treballs d’investigació, l’encarregat de dur-lo endavant. Va destacar, entre altres coses, que la publicació de la revista Alberri era un cas únic i un exemple per a altres centres culturals i organismes oficials del País Valencià i que el CEC era un model a seguir com a entitat local al servei de la cultura valenciana, com també l’acceptació i interés que començava a tenir la revista en el món científic, el que feia que es sol·licitara com intercanvi de nombroses publicacions semblants editades per universitats i museus de tot arreu de l’estat espanyol i d’altres països europeus.

L’acte va concloure amb unes paraules de l’Alcalde, que presidia l’acte, garantint el recolzament econòmic suficient per a que el CEC poguera continuar l’edició de nous números de la revista Alberri, ja que ho considerava una bona inversió cultural.

A partir d’aquest número, i amb motiu de la fusió de la CAPA amb la CAM, la col·laboració econòmica d’aquesta entitat va continuar realitzant-se per part de la CAM.  
 

Revista ALBERRI 5
1992

Alberri 5Contingut

A propósito de algunos objetos de hueso y marfil de la Mola de Agres (Agres, Alicante).
Autor: Juan Antonio López Padilla

Tres dirhams de la seca de Daniya (483 h./1090-91) trobats al castell de Cocentaina (Hisn Qusantaniya). Notícia d’un ocultament.
Autor: Josep Torró

Documents de la Fira de Cocentaina.
Autor: Mª Desamparados Soler Moltó

Itinerario y lectura teológica de la tabla titulada la Virgen de la Leche, de Penella.
Autor: M.I. Dr. D. Ramón Arnau-García

La font del Molinar i la política d’aigües a l’edat mitjana.
Autor: Thomas F. Glick

El sistema de reg de la vila d’Ares d’en Bosch (El Comtat).
Autor: Josep Tormo Colomina

La canciones de trilla de Cocentaina.
Autor: Miguel Angel Picó Pascual

El dia 28 d’abril de 1994, a la capella de Sant Antoni Abad del Palau, fou presentat el número 5 de la revista en un acte presidit pel nou alcalde de Cocentaina, Josep Marset Jordà, i va anar a càrrec del degà de la catedral de València, en Ramon Arnau-Garcia, persona de reconegut prestigi cultural i gran investigador, que publicava un article en aquest número.

El treball del degà era un compromís que tenia amb el CEC des de l’any 1992 quan el visitàrem amb motiu de sol·licitar a l’Arquebistat de València la cessió temporal de la taula gòtica de la Mare de Déu de la Llet de Penella per a l’exposició que llavors preparàvem sobre l’època medieval al Comtat. Les gestions i el recolzament d’en Ramon Arnau feren possible que aquesta valuosa obra d’art tornara, almenys per uns dies, a Cocentaina.

Després de la presentació feta pel president del CEC, en Ramon Arnau, en una amena i alegre dissertació sobre la revista, va elogiar l’extraordinari treball cultural del CEC i va demanar a les institucions que amb les seues subvencions fan possible la publicació d’Alberri el recolzament constant per poder dur endavant la revista.
 

Revista ALBERRI 7
1994

Alberri 7Contingut:

El yacimiento solutrense al aire libre del “Pinaret dels Frares” (Albaida –Valencia-).
Autor: Eduard Faus Terol

Estudio de tres piezas dentarias procedentes de les Jovades (Cocentaina).
Autor: Blas Cloquell Rodrigo

Estudio odontológico del yacimiento eneolítico Arenal de la Costa (Onteniente).
Autor: Blas Cloquell Rodrigo

Intervención arqueológica en el castell de Cocentaina. (El Comtat. Alicante).
Autor: Palmira Torregrosa Giménez

Sant Gregori i la plaga de llagosta.
Autor: Francesc Jover

Estudio de conservación y restauración del cuadro de Vicente López “Virgen de Gracia” de la localidad alicantina de Gorga.
Autor: Victoria Vivancos Ramón

El órgano de 1961 de la Iglesia Arciprestal de Santa María de Cocentaina.
Autor: Miguel Angel Picó Pascual

La presentació del número 7 decidírem realitzar-la al poble de Gorga perquè s’hi incloïa un treball sobre la restauració del quadre de la Mare de Déu de Gràcia que es conserva a l’església d’aquesta població de la Vall de Seta.

L’acte es va celebrar el dia 23 de juliol de 1996 a la Sala d’actes de l’Ajuntament de Gorga i fou presidit pel seu alcalde, José Company Barrachina, i presentat per Pere Ferrer, president del CEC.

En Ramón Martín Mateo, catedràtic de Dret Administratiu, conseller d’estat, exrector de les universitats del País Basc i d’Alacant i una persona amb qui el CEC manté des de fa anys una sincera amistat, va ser l’encarregat de presentar la revista en aquesta ocasió.

En acabar l’acte, l’Ajuntament va convidar els assistents a un vermudet típic d’aquesta terra en un bar del poble.
 

Revista ALBERRI 8
1995

Alberri 8Contingut:

Notas sobre tecnología lítica experimental. II – Utiles solutrenses. Puntas de cara plana, hojas de laurel, puntas de muescas y puntas de aletas y de pedúnculo.

Autor: Eduard Faus Terol

El poblament cristià de Cocentaina i els voltants en 1249.

Autor: Julio Verdú Santonja

El sistema procesal en los registros contestanos.
Autor: Ximo Navarro Reig

Concòrdia de 1616 entre el Comte i la Vila de Cocentaina.
Autor: Francesc Jover

Aproximación histórica acerca de los misereres ejecutados en la Colegiata de San Nicolás de Alicante durante la década de los años sesenta del siglo XIX: el miserere de Miguel Crevea Cortés (1837-1862)
Autor: Miguel Angel Picó Pascual


El número 8 de la revista es va presentar a l’ermita de Sant Cristòfol de Cocentaina el dia 3 d’abril de 1998, any que feia el 550 aniversari de la fundació del Comtat de Cocentaina.

Durant la presentació de l’acte, al qual va assistir un nombrós públic, Pere Ferrer va recordar a José Reig Trenzano, mort recentment i que havia sigut una persona preocupada sempre per la cultura i el patrimoni contestà i el principal artífex del ressorgiment i consegüent èxit actual de la Fira de Tots Sants de Cocentaina.

M. Desamparados Soler, directora del Museu del Centre d’Estudis Contestans, es va encarregar de presentar la revista.

En acabar l’acte, el CEC va obsequiar als assistents amb un vi d’honor servit al restaurant d’aquest paratge tan emblemàtic per al contestans com és Sant Cristòfol.
 

Revista ALBERRI 9
1996

Alberri 9Contingut:

La industria lítica del “Barranquet de Beniaia” (La Vall d’Alcalà, Alicante): un yacimeinto achelense en la región central del mediterraneo español.
Autor: Eduard Faus Terol

La Cova dels Pilars (Agres. El Comtat). Aportació a l’estudi de les coves-santuari ibèriques.
Autor: Ignasi Grau Mira

Concòrdia de 1616 entre el Comte i la Vila de Cocentaina.
Autor: Francesc Jover

Estudio en torno a la restauración de dos lienzos del pintor napolitano Paolo de Matthei: Profesión de Santa Clara. 1690. Profesión de San Francisco. 1691.
Autor: Juan Pérez Miralles i Inma Ribelles Albors

Per a la presentació del número 9 tornàrem a eixir de Cocentaina i se n’anàrem al poble d’Alcalá de la Jovada (la Vall d’Alcalà).

El motiu d’anar fins allí va ser la inclusió d’un treball nou i important per a l’arqueologia valenciana referent a un jaciment prehistòric pertanyent a l’Aixelià, situat en Beniaia, un xicotet poble de la Vall d’Alcalà. Amb aquesta vall, tot i que no pertany al Comtat, la gent del CEC ens sentim molt vinculats per tractar-se d’un lloc on hem realitzat, i encara en continuem, nombrosos treballs d’investigació i catalogació del patrimoni.

La data de presentació fou el 14 de novembre de 1999, diumenge, per la qual cosa es va organitzar un dia d’esplai i s’hi desplaçàrem membres del CEC i molts amics en un nombre aproximat de cent persones.

De matí, la primera cosa que vam fer va ser visitar les restes del poblat islàmic de l’Atzuvieta i la cava de Baix. Pel migjorn, acudírem a la Llar del Pensionista d’Alcalá, que era el lloc on s’havia previst fer la presentació de la revista, però va resultar insuficient per acomodar a les més de dues-centes persones que ens reunírem, entre les que es trobava l’exdirector general de Turisme, els diputats provincials de la comarca del Comtat, Josep Albert Cortés i Jaume Pascual, l’alcalde de la Vall d’Alcalà i diversos regidors dels ajuntaments d’Alcalà i de Cocentaina; per la qual cosa demanàrem permís al rector per utilitzar l’església, on finalment presentàrem la revista.

L’acte fou presidit per l’alcalde la Vall d’Alcalà, Antonio Bernabeu Boronat, i Josep Gisbert Santonja, director del Museu Arqueològic de la Ciutat de Dénia i amic del CEC, s’encarregà d’explicar i presentar el contingut del número 9 .

En acabar, tinguérem un dinar de germanor compartit per més d’un centenar d’amics al bar del poliesportiu del poble.
 

Revista ALBERRI 10
1997

Alberri 10Contingut:

Un buril busqué o arqueado y otros nuevos materiales líticos localizados en el yacimiento de “Les Ronxes” (Planes, Alicante). Algunas reflexiones en torno a este tipo de útil.
Autor: Eduard Faus Terol

Cantacuc: un nuevo abrigo con arte esquemático en Alicante.
Autor: Mauro S. Hernández Pérez, Pere Ferrer Marset i Enrique Català Ferrer

Cocentaina, capital comarcal i enclavament estratègic en època islàmica.
Autor: Francisco Franco Sánchez

El testamento nuncupativo del Conde de Corella: la solemnidad de un privilegio.
Autor: V. Pons Alós

Engrandiment de l’església i construcció del campanar de Santa Maria de Cocentaina.
Autor: Francesc JoverEl dia 30 de juny de 2000 es va presentar l’Associació d’Amics del Centre d’Estudis Contestans, Museu i Patrimoni Cultural del Comtat, que es va encarregar d’organitzar l’acte de presentació de la revista número 10, aprofitant el moment per nomenar president d’honor de l’Associació el Sr. Ramon Martín Mateo en reconeixement de la seua incansable labor en defensa del CEC i de les persones que hi treballem, com també per la desinteressada disposició manifestada per col·laborar i donar suport tant a l’entitat com al patrimoni del poble de Cocentaina i de la comarca del Comtat.

L’acte es va celebrar al Centre Cultural El Teular de Cocentaina i Pere Ferrer, president del CEC, va donar la benvinguda a la nova entitat. Aureli Tormos, president en funcions de l’Associació, va repassar la tasca desenvolupada pel CEC al llarg de quasi trenta anys fent notar el prestigi assolit per l’entitat tant a nivell provincial com nacional i, per això, justificava el naixement de l’Associació d’Amics, que venia a omplir un buit existent i a donar tot el suport moral, humà i econòmic possible per a rescatar, defensar i divulgar el patrimoni contestà i comarcal.

A continuació, Blas Cloquell, metge i membre del CEC, va exposar el contingut de la revista subratllant que el fet d’haver arribat al número 10 era un símptoma de la bona salut del CEC, cosa que era possible gràcies a la riquesa cultural de la comarca i al treball d’un bon equip d’investigació.

Després de la presentació de la revista, es va procedir al nomenament com a president d’honor de l’Associació d’Amics del CEC del Sr. Ramón Martin Mateo, el qual va destacar l’enorme repercussió del treball del CEC en els cercles especialitzats i el respecte científic a la tasca de “gent normal amb uns estudis que ningú s’atreveix a rebatre en les universitats” i també va fer una crida perquè la nostra cultura autòctona no siga envaïda per altres forasteres i per modes noves.

Va tancar l’acte l’Alcalde de Cocentaina, Josep Marset, que va donar la benvinguda a la nova associació, de la qual va dir que “ve a engrossir la nostra riquesa cultural i associativa” i va donar les gràcies al Sr. Martín Mateo per haver acceptat el nomenament.

Volem fer constar la nostra satisfacció perquè, a la setmana següent,  Ramón Martín Mateo va ser distingit amb el Premi Jaume I en la modalitat de Medi Ambient que atorga la Generalitat Valenciana.